Verzamelen data beslissend voor een betere wadi

Diverse hogescholen deden van 17 t/m 22 mei 2021 onderzoek in een Climate Café. De regenbuien in die week kregen hulp van de plaatselijke boeren met een grote tank water achter de trekker of de brandweer. De uitkomsten blijken waardevol en leverden verbeterpunten die partijen als Waterschap en gemeenten mee gaan nemen in komend beleid rond ontwerp, aanleg en beheer van wadi’s.

Bekijk publicaties

Je ziet hem steeds vaker, de wadi.

Een plek die regenwater opvangt om het daarna langzaam door te geven aan de ondergrond. Het draagt bij aan klimaatadaptatie. Maar is de werking van de wadi wel altijd even goed?

Nederland versteende de afgelopen decennia in rap tempo. Het gevolg is hittestress in grote steden en overbelaste riolen door toenemende stortbuien. De wadi helpt de gevolgen te verminderen. Maar wadi’s blijken verschillend te werken. Het onderzoek gebeurde door samengestelde multidisciplinaire studententeams van de verschillende hogescholen.

Onderzocht werd:

  • Via XRF-meting ((een meting die op basis van röntgen de samenstelling en aanwezige concentraties meet) de zuiverende werking van wadi’s.

  • De waterdoorlaatbaarheid van de grond in de wadi’s.

  • Bekendheid van de wadi bij omwonenden. Studenten maakten een plan om de zeer beperkte bekendheid van de wadi en het klimaatadaptief maken van de eigen tuin te vergroten.

  • De biodiversiteit van de wadi.

  • Op welke wijze wadi’s verbeterd kunnen worden.

Publicaties

Artikel Groenblauw riolering juni-juli 2021
Climate Campus Connects met Floris Boogaard
Climate Scan - Wadi Veldbiezenweg Zwolle
RTV Foxus: Honderden liters water over straat voor WADI onderzoek
Video ClimateCafé | Veldonderzoek naar wadi's

wadi