Vaststellen klimaatrisico’s van bestaande gebouwen
Een duurzame gebouwde omgeving is voorbereid op een veranderend klimaat. De gevolgen van klimaatverandering zijn immers al merkbaar, ook voor gebouweigenaren. Denk aan wateroverlast door hoosbuien, verzakkingen van panden en scheuring van rioolaansluitingen door droogte. Stilzitten is voor gebouweigenaren, woningcorporaties, beleggers en overheden geen optie meer. Zij moeten nu handelen naar geconstateerde risico’s, maar weten vaak niet hoe.
Framework for Climate Adaptive Buildings
Hiervoor heeft Dutch Green Building Council een framework ontwikkeld: het Framework for Climate Adaptive Buildings, dat bestaat uit 3 delen. Dit maakten zij samen met financiële instellingen, kennisinstituten, adviseurs en overheden. Het biedt een open en eenduidige aanpak om klimaatrisico’s vast te stellen voor bestaande gebouwen. Er zijn 4 thema’s gekozen die voor Nederland als grootste risico gelden: hitte, droogte, wateroverlast en overstroming.
De aanpak gaat uit van 3 stappen:
- inschatten van de klimaateffecten voor de omgeving van een gebouw
- bepalen van de gebouwspecifieke kwetsbaarheid
- definiëren van gebieds- & gebouwmaatregelen
Op basis van de omgevingsscore (deel 1) en gebouwscore (deel 2) samen kan vervolgens een klimaatrisicoscore voor het gebouw worden vastgesteld. Daarna gaat het om het definiëren van gebieds- & gebouwmaatregelen die kunnen helpen om de geconstateerde risico’s tegen te gaan of weg te nemen (deel 3).
Gebouweigenaren krijgen op deze manier een beeld van de kwetsbare gebouwen in hun portfolio. De methode plaatst rode vlaggen op dat deel van je gebouwenportfolio waar je beter naar moet kijken.