Duurzame Wijken
Van burgers wordt een grote bijdrage verwacht bij het realiseren van de duurzaamheidsdoelstellingen. Beleidsmedewerkers duurzaamheid en communicatieadviseurs bij gemeenten stimuleren milieuvriendelijk gedrag onder inwoners met verschillende interventies, waaronder vouchers voor LED-lampen, socialemediacampagnes, energiecoaches en energiebesparingsapps.
Ondanks de vele interventies lukt het gemeenteprofessionals niet om inwoners te bereiken die zich weinig betrokken voelen bij duurzaamheid. Dat we hen wél betrekken is van groot belang bij kwesties als energiearmoede en de energietransitie. Daarom moeten we manieren vinden om deze groepen te laten participeren.
In Duurzame Wijken zijn we in vier casus aan de slag gegaan met verschillende thema’s binnen de energie gekoppeld aan een unieke doelgroep. Energiebesparing en de Warmtetransitie in Almelo, Woningverduurzaming in de Achterhoek en Energiearmoede in Enschede. De bijbehorende vragen passend bij deze thema’s waren o.a. “hoe maken we de inwoners bewust van hun energieverbruik?”, “hoe maken we inwoners attent op de bestaande subsidies voor verduurzaming?” en “hoe krijgen we een woonwijk (aangesloten op het warmtenet) volledig gasvrij?”.
Doormiddel van verschillende interventies, is er onderzocht op welke manier inwoners gestimuleerd kunnen worden om te participeren en daarnaast om gewenst duurzaamheidsgedrag te vertonen. Dit is bijvoorbeeld gedaan door in gesprek te gaan met inwoners aan de hand van een wijkinitiatief, zoals een openhuizendag of frietkraam met gratis friet in ruil voor een gesprek over verduurzaming. Maar ook aan de hand van technologische technieken, zoals een energiedisplay om energieverbruik inzichtelijk te maken
De officiële afsluiting van het project vond in februari de vorm van de bijeenkomst ‘Samen aan de slag met energie’ plaats in de schouwburg in Deventer. Desondanks zijn we nog steeds druk met het schrijven van een praktijkgids die professionals meeneemt in de geleerde lessen uit het project. Daarnaast heeft het project een set aan tools opgeleverd die professionals kunnen inzetten binnen de duurzaamheidscontext om het gesprek met inwoners aan te wakkeren. Denk aan een wensboom om behoeftes op te halen, emotienetwerken om gevoelige onderwerpen bespreekbaar te maken of een wijkkaart om snel het sociotechnische landschap van een wijk in kaart te brengen. Deze zijn terug te vinden op smartcitytools.nl.